Ciekawostki z królestwa zwierząt

Zwierzęta z literą h 48 zwierząt z literą h

Zwierzęta na h. Zwierzęta na h 48 zwierząt na literę h. Zastanawiasz się, które zwierzęta zaczynają się na literę H? Przygotowaliśmy listę zwierząt zaczynających się na literę h. Zwierzęta na h i coś o nich.

 

Zwierzęta na h

 

zwierzęta na h

 

  • hadiar
  • hosepipe
  • wąż
  • zjadacz węży
  • haya
  • gajowy
  • hákozobec
  • halasník
  • harpia
  • kruk
  • Glagolitic
  • szef
  • Hatchetfish
  • Jeleń
  • Brązowy mężczyzna
  • Brązowy pas
  • hoacin
  • hoko
  • baldhead
  • gołąb
  • Gołąb
  • gołąb
  • homar
  • Grabarz
  • nornik
  • grabie
  • sklep spożywczy
  • The Foodie
  • gołąb
  • Rdza
  • hrdziak
  • grzebień
  • przegrzebek
  • Hipopotam
  • Hipopotam
  • spike
  • makolągwa
  • The Bump
  • Chrząszcz
  • hulman
  • gęś
  • Gąsienica
  • agrest
  • gęś
  • gwizdek
  • hiena
  • hienka
  • Hyah
  • sterta obornika

 

Może zainteresują Cię:

Zwierzęta na literę d 20 zwierząt na literę d

Zwierzęta na Nie – 15 zwierząt na literę Nie

Wypadanie włosów? Jedz te 9 pokarmów, aby zapobiec wypadaniu włosów

Zwierzęta na e – 5 zwierząt na literę e

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

 

1. Hadiar Zwierzęta na h

 

Hadiar Zwierzęta na h

Wąż  to gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Żyje w środkowo-południowo-zachodnim regionie Palearktyki, gdzie zamieszkuje lasy liściaste z obfitością gadów. Na Słowacji gniazduje głównie w południowo-wschodniej części kraju. [4] Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Zasobów Naturalnych, wężogłówka krótkopalczasta jest jednym z najmniej zagrożonych gatunków, populacje ogólne i europejskie są stabilne, a malejące liczby odnotowano z Afryki Zachodniej.

 

2. Raven

 

Raven

Kruk czarny lub kruk polny, popularnie nazywany krukiem, to ptak śpiewający z rodziny krukowatych. Jest szeroko rozpowszechniony w całej Palearktyce, w Europie gniazduje tylko na samym południu Półwyspu Bałkańskiego, Apenińskiego i Iberyjskiego. Zwierzęta na h. W ciągu ostatnich 50 lat populacja lęgowa w Europie gwałtownie zmalała do około 12 milionów par, a 80% z nich znajduje się w Rosji.

W Europie znanych jest 5 zimowisk, populacje lęgowe ze Słowacji wykorzystują dwa z nich. Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Zasobów Naturalnych wrona czarna jest jednym z najmniej zagrożonych gatunków, przy czym tendencja spadkowa ogólnej populacji wynika z faktu, że zmniejsza się jej liczebność w Azji. W Europie w latach 1980-2013 nastąpił niewielki wzrost liczebności, ale badania Czerwonej Listy mówią o spadku populacji w tempie 25% w ciągu trzech pokoleń (21,9 lat).

 

3. Hraboš Zwierzęta na h

 

Hraboš Zwierzęta na h

Nornik polny jest gatunkiem z rodziny grubodziobych, endemitem europejskim. Występowanie na Słowacji zostało udokumentowane na 90,5 % terytorium. Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Zasobów Naturalnych nornik polny jest jednym z najmniej zagrożonych gatunków, a jego ogólna populacja jest stabilna. Zwierzęta na h.

Jego niezwykła płodność zapewnia mu przetrwanie. Przy regularnym przegęszczaniu (mniej więcej co 3-4 lata) powoduje szkody w uprawach. Równoczesnym objawem zarastania (gradacji) jest przerost traw na polach i wzdłuż poboczy dróg. Po osiągnięciu fazy szczytowej gęstość zaludnienia gwałtownie maleje. Wynika to z wyczerpywania się pokarmu i zajmowania przestrzeni.

Występuje na terenach bezdrzewnych, łąkach i polach. Żywi się pokarmem roślinnym (trawy, bulwy, korzenie, nasiona roślin) i drobnym zwierzęcym. Pod ziemią gromadzi zapasy. Do obrony przed wrogami używa zębów i ostrych pazurów. Tworzy w glebie gęstą sieć tuneli ze starannie wyłożonymi norami do wychowywania swoich młodych.

 

4. Gęś

 

Gęś

Dzika gęś, przestarzała gęś gęgawa, to gatunek zębacza z rodziny kaczkowatych. W Europie lęgnie się nad różnymi wodami, bagnami, jeziorami, a także nad brzegiem morza i fiordów. Na Słowacji regularnie gniazduje tylko w Záhorie. Jest wędrowny.

Dzika gęś mierzy 75-90 cm, ma rozpiętość skrzydeł 147-180 cm i waży 3-4 kg. Zwierzęta na h. Samiec jest większy od samicy, oba są płowo ubarwione z szarością, mają blady dziób i różowe nogi. Na piersiach mają małe ciemne plamki. Brzuch i podogonie są białe. Skrzydła mają widoczne srebrzystoszare obszary powyżej i jasny margines przedni skrzydła poniżej.

 

5. Husiarka Zwierzęta na h

 

Husiarka Zwierzęta na h

Są to na ogół ptaki roślinożerne i monogamiczne. Wiele gatunków migruje co roku. Zależność od środowisk wodnych i ruchy wędrowne to dwie główne cechy tej rodziny. Kilka gatunków zostało udomowionych dla potrzeb rolnictwa, a na wiele innych poluje się w celach spożywczych lub rekreacyjnych. Od 1600 roku wyginęło pięć gatunków, a wiele innych jest zagrożonych wyginięciem.

 

6. Hiena

 

Hiena

Hiena plamista – największy żyjący mięsożerca z rodziny hien. Występuje w Afryce.

Podczas plejstocenu Eurazję zamieszkiwał podgatunek hieny jaskiniowej (Crocuta crocuta spelaea), który wyginął.
Dorosłe osobniki osiągają długość około 130 cm, ogon mierzy około 25 cm, a ważą od 62 do 70 kg. Futro jest koloru piaskowego do szarobrązowego z czarnymi plamami wzdłuż ciała, które zanikają z wiekiem. Na głowie ma krótkie owalne uszy. Samice mają o około 10% większe rozmiary. Samice mają duże zewnętrzne narządy płciowe, trudno odróżnialne od samców.

Hiena plamista występuje na sawannach i półpustyniach Afryki. Jest szczególnie aktywny w nocy. Jest terytorialny żyjąc w klanach, w których dominują samice. Liczba członków klanu zmienia się w zależności od obszaru, który zamieszkują – na sawannach żyje ich razem ponad 50, a na terenach pustynnych ponad 5 dorosłych z młodymi.

Chroni swoje terytorium, o wielkości od 40 do 1 000 km², za pomocą wydalin zapachowych, różnych dźwięków i patrolujących hien. Hieny wydają różne dźwięki. Ich słynny „śmiech” służy do demonstrowania uległości wobec starszych członków społeczności. Używa dudniącego skowytu, aby zwołać grupę razem lub szukać młodych.

Klan dzieli ze sobą jamę i miejsce do oddawania moczu.

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

Podobné články

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button